СПИСАНИЕ ФО – БРОЙ 5

An user-posted image


ПЛЕНЕРИ
Фотопленер „Стара Загора днес”

За втори пореден път в Стара Загора се проведе пленера „Стара Загора днес”. Основният организатор на фотографското събитие споделя: „За първи път спонсорите имаха желание да ни помогнат, липсваше онова унизително търсене на финансиране.”
An user-posted image


ИЗЛОЖБИ
Старозагорските впечатления на РУМ

В средата на юни в Стара Загора бе открита фотоизложба на проф. д-р Румен Георгиев. Представяме ви интервю с автора, в което той споделя нещо от задкулисието при създаването на изложбата си.
An user-posted image


МАЙСТОРИ НА ФОТОКАМЕРАТА
Опит за летене по Рудолф Юнг
Автор: д-р Алеш Хръдличка

По повод изложбата, представена в Чешкия център в София, представяме пражкия фотограф Рудолф Юнг с няколко негови фотоса.
An user-posted image


ИСТОРИЯ НА ЕДНА СНИМКА
Автор: Надя Минчева

В новата рубрика е описана съдбата на примабалерината Надя Минчева (1910 – 1998), направена през 30-те години от Бончо Карастоянов.


СРЕЩИ
Konica Minolta – компанията на реалното качество
Автор: Камен Стефанов

През м. юни т.г. по традиция във Ваканционен клуб „Ривиера” – Златни пясъци се състоя VIII Международна конференция на Konica Minolta.
An user-posted image


ФОТОКЛУБОВЕ В БЪЛГАРИЯ
Автор: Александър Ангелов

Още един намерен фотоклуб в България при софийското читалище “Възраждане”, района “Подуяне, който възобнови дейността си, като продължи своите традииции с нова програма “квАРТалния” фотоклуб.
An user-posted image


ПАНАИРИ
Фотокина 2004

Публикуваме програма на тазгодишното традиционно есенно изложение в Кьолн, Германия, за фотография, телекомуникации и информационни техники.


КОНКУРСИ
Една снимка – за по-добър свят

Регламент на Международен фотографски конкурс за околната среда 2004 -2005 г. и покана за участие в него от фирма Canon, която е един от основните спонсори.


СВЕТОВНИ МАЙСТОРИ НА КАМЕРАТА
Андре Кертеш
Автор: д-р Алеш Хръдличка

В СХГ имахме рядката възможност „на живо” да се срещнем с творбите на един от класиците на художествената фотография – Андре Кертеш. За тези, които не са имали възможност да посетят изложбата, представяме няколко шедьовъра на автора.
An user-posted image


ПОРТФОЛИО
Александър Нишков
Между модерното и класическото
Автор: проф. д-р Румен Георгиев – Рум

Настоящото портфолио е посветено на известния български рекламен фотограф и преподавател по фотография Александър Нишков. Авторът на текста запознава читателите с не толкова известната област от творчеството на Нишков – портретната фотография.
An user-posted image


НОВИНИ
Първи Фестивал на рекламната фотография ще се проведе от 11 до 15 октомври по време на четиринадесетото изложение РЕКЛАМА ЕКСПО 2004 в НДК.
Фотобилд – фестивал на фотографията, чиято основна цел е да се съберат фотографите с тези, които професионално използват, купуват или колекционират фотографски образи.


ДЕБЮТ
Росица Гоневска

Представяме ви част от дипломната работа на Росица Гоневска, озаглавена „Улица 13-ти март”. С цикъла си авторката проследява прилики, контрапункти и реминисценции на архитектурните детайли от софийските улици с техните наименования.
An user-posted image


ИЗЛОЖБИ
Георги Илиев

В галерията „Стълбата” в София за пръв път пред българската публика представи своите фотографии Георги Илиев.
An user-posted image


ПЛЕНЕРИ
Ичера

През м. април т.г. се проведе второто „издание” на пленера на художници, в който участва и фотографът Зафер Галибов. Отпечатваме една от творбите му, създадена под влияние на контакта му с живописци, графици и скулптори.
An user-posted image


ЦИФРОВА ФОТОГРАФИЯ
Konica Minolta Dimage A2
Автор: Росен Димитров

Авторът продържава поредицата си за 8 Мегапикселовите фотокамери, като за по-нагледното и по-прецизното им оценяване и съпоставяне запазва същата концепция на тестване.
An user-posted image


ИСТОРИЯ
Херман Кроне
Автор: Алексей Бърнев

Най-голямата запазена дагеротипна колекция в света от един автор е тази на Херман Кроне (1827 – 1916). С портрета на дрезденския фотограф и преподавател се стремим да разширим историческия преглед на темата за старите фотографски процеси.
An user-posted image


ИСТОРИЧЕСКИ СПОСОБИ
Старите фотографски процеси – нови творчески възможности?
Автор: Янка Кюркчиева

В настоящия брой авторката на поредицата разглежда „Хартиени процесите” - талботипия и метода на Байяр.
An user-posted image


стр. 37 - 40
Рекламни страници на Фотофиеста 2004 и програма на Фотофиеста 2004